vrijdag 6 januari 2023

Zijn de vrouwen de enigen die iets moeten leren over onderwerping?

"Zijn de vrouwen de enigen die iets moeten leren over onderwerping?"

Ik las vandaag dit citaat in het boek [1] dat ik aan het lezen ben. Het is een vraag om langer over na te denken en de bijbel om na te slaan.

Zijn de vrouwen de enigen?
"Zijn de vrouwen in jouw kerk de enigen die iets moeten leren over onderwerping? Of moeten we onderwerping meer zien als zoals Andrew Bartlett het zegt [2] als "het hart van ons christocentrisch leven? Om navolgers van Christus te zijn (Efeze 5:1-2), worden gelovigen niet opgeroepen om over andere mensen te heersen, maar om 'dienstknecht' van allen te zijn. 
Efeze 5:1,2 Wees dan navolgers van God, als geliefde kinderen, en wandel in de liefde, zoals ook Christus ons liefgehad heeft en Zichzelf voor ons heeft overgegeven als een offergave en slachtoffer, tot een aangename geur voor God.

 


Dit is wat Jezus onderwees en (uit)leefde, zowel tijdens zijn bediening en bijzonder aan bij het kruis. Onderwerping, in de zin van de ander hoger te achten dan jezelf en het belang van de ander voor ogen te hebben, is een belangrijk element van godsvrucht. [3]"

Filippenzen 2:1-8 Als er dan enige bemoediging is in Christus, als er enige troost is van de liefde, als er enige gemeenschap is van de Geest, als er enige innige gevoelens en ontfermingen zijn, maak dan mijn blijdschap volkomen, doordat u eensgezind bent, dezelfde liefde hebt, één van ziel bent en één van gevoelen. Doe niets uit eigenbelang of eigendunk, maar laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf. Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is. Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, Die, terwijl Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn,  maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden.
In het Christelijk geloof wordt er geleerd dat mannen en vrouwen beiden unieke gaven en talenten hebben en samen moeten werken, door zich aan elkaar te onderwerpen, om zo samen de missie van God uit te voeren

[1] Recovering from Biblical Manhood & Womanhood, Aimy Bird
[2] Andrew Bartlett, Men en Woman in Christ: Fresh Light from the Biblical Texts
[3] Godsvrucht is de toewijding aan God en het naleven van Zijn wil, zoals geleerd in de Bijbel. Het omvat ook het ontwikkelen van een persoonlijke relatie met God en het dienen van anderen, zoals Jezus het voorbeeld gaf door Zijn dienstbaarheid,  in Johannes 13:1-17 waar Hij  de voeten van Zijn discipelen waste als teken van Zijn liefde en dienstbaarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten