dinsdag 5 maart 2024

Huwelijksuitdaging: Ken Je Mij Echt?

Martha Peace zei dit: 

👨 De man is de geestelijke leider van het gezin en 'mede-erfegenaam van het eeuwige leven'. Hij moet zijn vrouw helpen om te groeien en rijpen als een christen (1 Petrus 3:7) 


Het helpen groeien en rijpen als een christen is volgens Martha Peace gekoppeld aan het geven en ontvangen van terechtwijzingen. Ik vond dat niet juist en beloofde een andere kijk op 1 Petrus 3:7 te delen. [1]

😇Als je deze blog uit hebt, begrijp je het verschil.

---

3 keer 1 Petrus 3:7

HSV: Evenzo, mannen, woon met begrip met haar samen; geef de vrouw, als de zwakkere, haar eer; u bent immers ook mede-erfgenamen met haar van de genade van het leven; opdat uw gebeden niet verhinderd worden.

SV: Gij mannen, insgelijks, woont bij haar met verstand, aan het vrouwelijke vat, als het zwakste, eer gevende, als die ook mede-erfgenamen der genade des levens met haar zijt; opdat uw gebeden niet verhinderd worden.

KJV: Likewise, ye husbands, dwell with them according to knowledge, giving honour unto the wife, as unto the weaker vessel, and as being heirs together of the grace of life; that your prayers be not hindered.

Citaat uit de preek Unhindered Prayers [2]
Ken je vrouw! 
De King James Version roept de echtgenoot op om met zijn vrouw te leven "naar kennis." (1 Petrus 3:7) Dat is een goede manier om het te zeggen. Ken je vrouw! Bestudeer haar, leer wat haar drijft, begrijp hoe haar geest werkt en ontdek wat haar gaven zijn, haar verlangens, haar talenten, haar hoop en dromen. Een christelijke echtgenoot die zijn vrouw echt kent, ziet haar talenten en mogelijkheden, opent de deur en zegt: "Schat, ga ervoor." Als ze kan zingen, als ze kan onderwijzen, als ze kan schrijven, als ze kan kopen en verkopen, als ze kan organiseren, als ze kan ontwerpen, als ze kan administreren, als ze kan aanmoedigen, als ze kan adviseren, als ze een computer kan programmeren, als ze een bedrijf kan starten, als ze creatief kan denken, zegt hij: "Ga ervoor!"...

Dus Petrus zegt dat het de taak van de man is om zijn vrouw te bestuderen, haar intiem te leren kennen en op basis van die kennis samen met haar te leven. 

 


Veel jaren geleden, toen ik student was aan de Dallas Seminary, kwam Dr. Craig Massey, destijds pastor van Des Plaines Bible Church, een tweedaagse conferentie over het huwelijk houden. Het meeste van wat hij zei, is allang vergeten. Maar één ding blijft. Hij citeerde Hooglied 4:3 waar de minnaar tegen zijn geliefde zegt: "Als een opengesprongen granaatappel zijn uw slapen door uw sluier heen." Craig Massey zei dat als je een granaatappel opent, je ontdekt dat deze vele secties heeft aan de binnenkant, kleine en grote. Hij zei dat dat is hoe het denken van een vrouw is. Complex met veel secties, groot en klein. Moderne wetenschap ondersteunt het inzicht van Salomo. We weten dat de hersenen twee hemisferen bevatten - de linker en de rechter. Neurowetenschappers vertellen ons dat vrouwen doorgaans een grotere verbinding hebben tussen de twee hersenhelften, zodat informatie vrijer stroomt. Om het simpel te zeggen, de meeste mannen hebben een voetpad, de meeste vrouwen hebben een snelweg. Ze zijn over het algemeen spraakzamer, meer in contact met hun emoties en beter in staat om diepe relaties aan te gaan. Mannen zijn beter met non-verbale taken. 

Vrouwen zijn geweldig. Daarom kun je 30 jaar getrouwd zijn en je vrouw nog steeds boeiend en fascinerend vinden. Haar geest werkt op zoveel manieren. De wijze echtgenoot herkent in zijn vrouw allerlei talenten en mogelijkheden, en moedigt haar aan om deze te ontwikkelen. Dat is wat de deugdzame vrouw van Spreuken 31 deed. Ze ontwikkelde ze ten goede van haar eigen familie. Veel echtgenoten vrezen dat hun vrouwen zullen veranderen als ze hen echt de vrije hand geven. Ze hebben gelijk. Je vrouw zal veranderen en alleen maar ten goede. Je moet het zaad verliezen om de bloem te krijgen. Hoe mooi is het om een christelijke vrouw te zien bloeien onder de creatieve aanmoediging van een wijze echtgenoot. Mannen, houd haar niet tegen. Laat haar alles zijn wat ze kan zijn tot eer van God. Onderdruk dat opkomende verlangen niet. Geef het water, voed het en breng het tot volle bloei. 

Ray Pritchard 

 


De liefde ontbreekt
Het grote verschil tussen het stukje van Martha Peace en dit stukje over dezelfde tekst is dat liefde ontbreekt in haar benadering, terwijl het hier juist aanwezig is. ❤️ 

Hoe mooi is het om een christelijke vrouw te zien bloeien onder de creatieve aanmoediging van een wijze echtgenoot

Volgende blog
In de volgende blog onthul ik de geheimen van Martha Peace: hoe weet je dat je de terechtwijzing van je man op een zondige manier ontvangt. 🕵️


Bovenstaande preek vond ik tijdens het studeren via de site: Precept Austin

3 opmerkingen:

  1. Wat vind ik dat je hier de houding van de man t.o.v. zijn vrouw liefdevol hebt beschreven, Aritha! Man en vrouw kunnen elkaar zo geweldig aanvullen... Als we er maar oog voor hebben. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yvoone, dank je wel. Ik vond het een heel mooi stukje. Het is een spiegel van hoe mijn man al die jaren was. En nog steeds is.

      Verwijderen
  2. Mooi, Aritha, vooral ook met dit stukje uit de preek erbij.
    En het laatste citaat 🤗 prachtig!
    Met de nu enige kennis van hoe Martha Peace schrijft, hou ik wel weer mijn hart een beetje vast voor haar volgende ínzichten'.
    Maar met jouw manier van benaderen en schrijven, blijf ik graag meelezen.

    BeantwoordenVerwijderen