maandag 6 februari 2023

De wereld veranderen begint thuis

1 Petrus 3:1,7 Evenzo, vrouwen, wees aan uw eigen mannen onderdanig; opdat, ook als sommigen ongehoorzaam zijn aan het Woord, zij door de wandel van de vrouwen zonder woord gewonnen worden. Mannen, evenzo, woon bij hen met begrip als bij een zwakker vat het vrouwelijke, en bewijs hun eer, omdat zij ook mede-erfgenamen van de genade van het leven zijn; opdat uw gebeden niet verhinderd worden. (Telos vertaling)


Petrus zegt niet dat je getrouwd moet zijn als je door God gebruikt wilt worden. Hij geeft echter wel praktische aanmoediging over de manier waarop we het leven samen delen, als we wel getrouwd zijn, zodat niets onze gebeden zal belemmeren.

God spreekt tot vrouwen over onderdanigheid en schoonheid. Over schoonheid zegt Petrus dat “een zachtaardige en stille geest” van grote waarde is in Gods ogen. Hij ziet het als kostbaar. (3:4).

Vervolgens legt Petrus uit hoe onderwerping er in de praktijk uitziet door ons een model te geven in de persoon van Sara. Sara was een wilskrachtige vrouw die wist hoe en wanneer ze een grens moest trekken. En toch, in loyale liefde en steun aan Abraham, een moeilijke maar grootse man, vervulde zij een bediening. Door de trouw van deze vrouw aan haar man, in Gods keten van gebeurtenissen, zal er een grote menigte mensen uit elke stam en natie God voor eeuwig verheerlijken.

Petrus moedigt echtgenoten aan door de thema's "begrip (kennis) en eer" naar voren te trekken. Het is de taak van een man om zijn vrouw te kennen en te begrijpen. Ontdek wat haar gelukkig maakt. Ontdek wat haar pijn doet en vermijd het. Begrijp haar worstelingen, haar angsten, haar hoop en haar dromen, en laat die kennis vervolgens bepalen hoe je met haar omgaat.

Een echtgenote eren betekent haar eren met je tijd en je geld. Gebruik je kracht om haar te steunen en haar te zegenen. Praat met haar en over haar op een manier waardoor ze zich geliefd en gerespecteerd voelt.

Waarom moeten we dit allemaal doen? Zodat niets onze gebeden zal hinderen. Cruciaal voor het nastreven van ons door God gegeven doel in deze wereld is de manier waarop we thuis leven, omdat dat op zijn beurt cruciaal is voor de effectiviteit van onze gebeden.

  • Denk na over je gedrag en de effectiviteit/ineffectiviteit van je gebed.
---
Door Colin S Smith. © Colin S Smith. Website: OpentheBible.org
👉 Changing the World Begins at Home (het hele artikel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten