woensdag 8 februari 2023

3 vragen over de drie-eenheid , gezag en gehoorzaamheid

1. Staat de drie-eenheid van God model voor de verhouding van man en vrouw in de Bijbel? Dat de vrouw onderworpen is aan de man, zoals Jezus onderworpen was aan de Vader?

Nee, de Bijbel vergelijkt de verhouding tussen man en vrouw niet met de Drie-eenheid van God. De Drie-eenheid van God is een unieke leerstelling binnen het christendom en beschrijft de wijze waarop  één God bestaat uit drie personen: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest. Deze verhouding is uniek en onvergelijkbaar met enige andere verhouding.


Wat betreft de verhouding tussen man en vrouw, leert de Bijbel dat zij gelijkwaardig zijn in hun waardigheid en waardevolle plaats in de schepping van God (Genesis 1:27). Mannen en vrouwen zijn beiden gemaakt naar het beeld van God en zijn beiden opdrachtgevers om de aarde te bevolken en te heersen (Genesis 1:28).

In sommige passages in het Nieuwe Testament wordt mannen opgeroepen om het hoofd van hun gezin te zijn en vrouwen worden opgeroepen om hen onderdanig te zijn (Efeze 5:22-33). Deze oproep tot onderwerping moet niet moet worden opgevat als een seksistische uitdrukking maar als liefde en dienstbaarheid. Beide mannen en vrouwen worden opgeroepen om hun verantwoordelijkheid in het gezin en in de samenleving te vervullen in liefde en onderwerping aan God en elkaar

2. Waarom is de rol van de Zoon als Messias en als het Lam van God niet vergelijkbaar met de rol van de vrouw naar haar man toe?

Jezus als het Lam van God en zijn Messiasschap zijn niet vergelijkbaar met de rol van de vrouw, omdat ze beide unieke en onvergelijkbare aspecten van Zijn identiteit en doel zijn.

In zijn Messiaschap is Jezus Christus de beloofde Verlosser en Heerser die volgens de profetieën uit het Oude Testament zou komen om de mensen te verlossen en hen voor te bereiden op het Koninkrijk van God. In deze rol is Jezus de Middelaar en het Hoofd van de Gemeente (1 Korinthiërs 11:3, Kolossenzen 1:18).

Aan de andere kant is Jezus het Lam van God, die zijn leven opgaf voor onze zonden en onze verzoening met God bewerkte (Johannes 1:29, Romeinen 5:8). In deze rol is Jezus onze Verlosser en de perfecte offergave die onze zonden wegneemt (Hebreeën 9:12, 1 Johannes 2:2).

De rol van de vrouw in de Bijbel is hiermee gewoonweg niet hetzelfde en ook niet te vergelijken. Vrouwen worden niet beschouwd als de Messias of als het Lam van God, en hun rol en verantwoordelijkheid in de Gemeente en de samenleving verschilt van die van Jezus. Wel worden vrouwen aangemoedigd om te leven volgens de liefde en het voorbeeld van Christus, en worden ze opgeroepen om een actieve rol te spelen in het dienen en uitdragen van het evangelie (Johannes 4:28-29, Romeinen 16:1-2).

Het is belangrijk om te benadrukken dat mannen en vrouwen in de Bijbel beiden gelijkwaardig zijn in hun waardigheid en waardevolle plaats in de schepping van God (Galaten 3:28). De Bijbel ziet onderwerping en hiërarchie als een uitdrukking van liefde en dienstbaarheid aan elkaar.


3. Maakt gezag dan wel deel uit van de onderlinge relatie in de drie-eenheid?

Gezag binnen de Drie-eenheid kan niet te vergelijken worden met gezag hier op aarde. Het is meer een uitdrukking van de innerlijke harmonie en samenwerking binnen de Drie-eenheid op gelijkwaardige basis. In de Bijbel wordt aangegeven dat Jezus Christus, als de Zoon van God, vrijwillig besloot om te dienen en te gehoorzamen aan de wil van de Vader door het volmaakte offer te zijn voor onze zonden. In Johannes 10:17-18 staat: "Daarom houdt de Vader Mij lief, omdat Ik Mijn leven opoffer om het weer op te nemen. Niemand neemt het Mij af, maar Ik geef het zelf vrijwillig op. Ik heb het volmacht gekregen om te beslissen wanneer Ik het opgeef en Ik heb die volmacht om het weer op te nemen."

Jezus' dienstbaarheid en gehoorzaamheid aan de wil van de Vader is dus vrijwillig en uit liefde, en niet het resultaat van gezag of onderwerping. Dit is een fundamenteel verschil met de menselijke hiërarchieën. 

1 opmerking:

  1. Die vergelijking heb ik wel eerder gehoord. Je geeft stof tot nadenken...

    BeantwoordenVerwijderen