vrijdag 12 januari 2024

Is Martha's Huwelijksmodel Bijbels?

Wow, wat ingewikkeld: de drie-eenheid als huwelijksmodel. De Bijbel heeft het er niet expliciet over maar Martha Peace leert het je graag. Ze vindt dat echtgenoten op de een of andere manier lijken op God de Vader, terwijl vrouwen op Jezus zouden moeten lijken. 

Drie-eenheid als Huwelijksmodel
Ook deelt ze een citaat van Robert Thomas [1] om iets uit te leggen over het patroon binnen de drieenheid (dat model staat voor het huwelijk). 


De Drie-eenheid is een relatie waarin drie eeuwige personen, die elk volmaakt van karakter zijn en volledig gelijk in wezen, macht en glorie, elkaar kennen en elkaar op tedere en volmaakte wijze liefhebben, ten behoeve van het welzijn van de ander, binnen de context van eeuwige toewijding. Wanneer zij besluiten een doel te stellen en te bereiken, met als reden orde en beheer, onderwerpen God de Zoon en God de Geest zich vrijwillig aan God de Vader, om zo volgens hun volmaakte plannen te functioneren. Als zij samenwerken, zijn ze volledig verenigd in verlangen, gedachte en daad, totdat het doel is bereikt.* 
Liefde, Nederigheid en Eenheid
Op pagina 52 en 53 moedigt Martha haar lezers aan, om te streven naar een relatie die volgens dit patroon verloopt. De nadruk ligt op het feit dat zo'n relatie wordt gekenmerkt door een soort van goddelijke liefde, nederigheid en volmaakte eenheid. In de praktijk beteeknt dat, dat een vrouw bereid moet zijn om te lijden, zelfs in situaties waarin ze onrechtvaardig behandeld wordt.

Je doet slechts je plicht
Martha Peace, zeg je dat echt? Ja, zegt ze, dat is echt zo:

Als jij je op God richt en verlangt naar een normale relatie met je man, moet je zowel denken en doen zoals Christus. Om dit doel te bereiken, moet je motivatie veranderen van 'Wat krijg ik ervoor?' naar 'Wat kan ik geven?' Je moet dus geen dankbaarheid en erkenning verwachten. Je doet slechts je minimale plicht voor God. Jezus vergeleek ons met een slaaf die alleen deed wat hij doen moest: 

Zo moet ook u, wanneer u gedaan hebt al wat u opgedragen is, zeggen: "Wij zijn onutte slaven want wij hebben slechts gedaan wat wij moetsen doen. (Lukas 17:10) *



Blijf kritisch 
Voor alle duidelijkheid: er bestaan verschillende interpretaties van teksten uit Bijbel, Niet alle gelovigen vinden dit huwelijksmodel bijbels. Blijf kritisch op wat je leest, vooral als het gaat om onderwerpen waar de Bijbel niet expliciet over spreekt.

Efeziërs 5:21–33 vs. Martha Peace
Ik kijk liever naar Efeziërs 5:21–33. Paulus doet het anders dan Martha Peace. Hij gebruikt de relatie tussen Jezus en de gemeente om bepaalde aspecten van het huwelijk te belichten. Wat voor relatie? Een liefdevolle, trouwe, ondersteunende, opofferende connectie tussen Christus en Zijn gemeente  

Wees dan navolgers van God, als geliefde kinderen, en dank altijd voor alle dingen God en de Vader in de Naam van onze Heere Jezus Christus.Wees elkaar onderdanig in de vreze Gods. Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere, want de man is hoofd van de vrouw, zoals ook Christus Hoofd van de gemeente is; en Hij is de Behouder van het lichaam. Daarom, zoals de gemeente aan Christus onderdanig is, zo behoren ook de vrouwen in alles hun eigen mannen onderdanig te zijn. Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven, opdat Hij haar zou heiligen, door haar te reinigen met het waterbad door het Woord, opdat Hij haar in heerlijkheid voor Zich zou plaatsen, een gemeente zonder smet of rimpel of iets dergelijks, maar dat zij heilig en smetteloos zou zijn. Zo moeten de mannen hun eigen vrouwen liefhebben als hun eigen lichamen. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief. Want niemand heeft ooit zijn eigen vlees gehaat, maar hij voedt en koestert het, zoals ook de Heere de gemeente. Want wij zijn leden van Zijn lichaam, van Zijn vlees en van Zijn gebeente. Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op Christus en de gemeente. Bron: brief van Paulus aan de gelovigen in Efeze


Geen drie-eenheidsmodel toch?
Voor mij persoonlijk is dit Bijbelgedeelte minder ingewikkeld, en er wordt niet gesproken over "de Drie-eenheid," als model. Hoewel...


... hoewel een man als Stuart Scott dat dan weer anders ziet. En hij is de man die in dit hoofdstuk genoemd wordt in de kleine lettertjes. Martha heeft zijn ideeën verwerkt in dit hoofdstuk. 

Wie is dr. Stuart Scott?
Dr. Stuart Scott, hoogleraar Bijbelse Counseling aan The Master’s University, heeft meer dan 35 jaar ervaring in counseling en pastoraat. Hij doceert ook aan The Southern Baptist Theological Seminary en is Fellow bij de Association of Certified Biblical Counselors (ACBC). 📚

Citaten van Scott
Hij schreef boeken en eentje daarvan is vertaald naar het Nederlands: De Godvrezende Man. Twee citaten uit dat boek (Engels omgezet naar simpel Nederlands)
  • 😳 Soms moet een vrouw duidelijk worden bijgestuurd ... Je moet beoordelen of ze zwak, bang of moeilijk te sturen is en daarop gepast reageren.
  • 😡 Soms leert een vrouw niet van correctie, maar blijft ze afdwalen. Een herder van echte schapen doet er alles aan om de schapen te helpen leren wat het beste voor hen is. Als mensen mogen we nooit fysiek geweld gebruiken tegen onze vrouwen! Mannen, het is absoluut verboden om onze vrouwen te slaan of pijn te doen. 

Wat is jouw mening over hoe Martha Peace het huwelijk beschrijft in 'De Godvrezende Vrouw'? Vind je ook dat ze soms meer neigt naar 'De Manvrezende Vrouw' omdat de focus op Christus ontbreekt? Benieuwd wat jij ervan vindt.

Volgende keer 
🍫💐 Martha Peace over hoe 't huwelijk meer is dan bloemen en chocolade. Ontdek hoe we elkaars zonden aanpakken! 📖✨

[1] Overgenomen door Martha Peace van Robert Thomas, New American Standard Exhaustive Concordance of the Bible.
---
* Met toestemming overgenomen uit: De Godvrezende vrouw ISBN: 9789079465521

🔍 Gerelateerd: 3 vragen over de drie-eenheid, gezag en gehoorzaamheid 

4 opmerkingen:

  1. Dit blogje nu meerdere keren gelezen, Aritha, en ben eigenlijk steeds weer aardig verbijsterd over haar zienswijze, en ben erg blij met jouw aanvulling vanuit de Efezebrief.
    Had ook nog nooit eerder van deze drieëenheid gehoord.
    Hoor meer ik zo van haar lees, hoe groter mijn aversie wordt, mag ik dat zo zeggen?
    Ik begin zo wat te stuiteren met wat ik lees wat zij allemaal zegt.
    O, en ja, 😲😡

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Rita. Het is een zoektocht maar dit klinkt niet goed

      Verwijderen
  2. Tjonge Aritha. Volgens mij slaat Martha hier toch wel volledig de plank mis. Er staat juist geschreven dat de man het hoofd is van de vrouw en Christus het hoofd van de man. De man zal ons dienen zoals Christus ons gediend heeft en wij zullen hem dienen in Christus. Zingen we dat niet in de avondzang? Oh Vader dat Uw liefde ons blijk, Oh Zoon maak ons Uw beeld gelijk. Oh Geest zend ons Uw troost ons neer, Drieënig God, U zij al de eer! En dat gaat met lek en gebrek in verdraagzaamheid en liefde naar elkaar. Vooral niet eisend, omdat we weten wie zij zijn! Martha vraagt van de man èn de vrouw wat onmogelijk is. We mogen schuilen bij Jezus en groeien in Zijn beeld gelijk te worden, om straks, wanneer Hij teruggekomen is, volmaakt Hem en elkaar te dienen in liefde. Christus heeft alles al volbracht. Laten we stoppen met hard werken om te verdienen, maar in liefde met Hem strijden...

    BeantwoordenVerwijderen