donderdag 13 april 2023

3 vragen over de rol van vrouwen in de theologie

In sommige christelijke kringen is er nog steeds discussie over de rol van vrouwen in de theologie 🤔 Kunnen vrouwen wel of niet openlijk schrijven en spreken over theologie schrijven 📝 Er zijn verschillende meningen over, van het alleen schrijven voor een vrouwelijk publiek tot het compleet verbieden van het schrijven over theologie door vrouwen.

Citaat Rachel Green Miller
Onder de foto deel ik een fragment uit hoofdstuk 13 "Prevalent Teaching on Women and Men in the Church" 


"Sommige conservatieve christenen debatteren over of vrouwen mogen bloggen en schrijven over theologie. Sommigen zeggen dat het prima is. Anderen zeggen dat het alleen gepast is als ze schrijven, bloggen voor een vrouwelijk publiek. Enkelen zeggen dat het ongepast is, omdat mannen geen theologie van vrouwen zouden moeten leren. [2]

Sommigen maken zich er ook zorgen over dat vrouwelijke bloggers en schrijvers valse leerstellingen corrigeren of aanspreken. Dat soort confrontatie wordt door sommigen gezien als strijdig met de aard van een vrouw, namelijk onderdanigheid en gehoorzaamheid, en zou vrouwen in een positie plaatsen om mannen te beoordelen of te leiden.[3]

Vrouwen die publiekelijk over theologie schrijven of spreken, vooral als het onderwerp valse leerstellingen betreft, krijgen waarschijnlijk een van deze twee reacties.
 1. "Je mag een man niet corrigeren - vooral niet een pastor / leraar die zo gerespecteerd is als X. Je bent een vrouw!"
 2. "Ik waardeer het werk dat je doet. Maar je zou dit niet moeten doen omdat je een vrouw bent.[3]
Op deze manieren worden vrouwen in de kerk buitenspel gezet. In plaats van gerespecteerd te worden om hun essentiële bijdragen aan het werk en leven van de kerk, worden vrouwen behandeld als onnodige accessoires of rebelse lastpakken."

 


Wat denk jij van de gedachte dat vrouwen niet over theologie mogen bloggen, schrijven of spreken? Laat het me weten in de comments! 💬👇

 • Welke argumenten worden er door conservatieve christenen aangedragen om vrouwen te beperken in de theologie en waarom? Wat vind jij ervan?
 • Welke impact heeft genderdiscriminatie in de theologie op vrouwelijke theologen en schrijvers?
 • Hoe kunnen kerken zorgen voor meer gelijkheid in de theologie en de rol van vrouwen meer respecteren? Heb je wat ideeën, tips?
---

[1] Taken from Beyond Authority and Submission by Rachel Miller ISBN 9781629956114. Used with permission from P&R Publishing Phillipsburg N J USA www.prpbooks.com
[2] See Emilio Ramos, “Why We Do Not Allow Women Bloggers on RGM,” Red Grace Media, May 19, 2014, http://redgracemedia.com/allow-women-bloggers-rgm/.
[3] See Tim Bayly, “Rachel Miller and Valerie Hobbs: Where Is the Apostle Paul When We Need Him?” Baylyblog, September 4, 2015, http://baylyblog.com/blog/2015/09 /rachel-miller-and-valerie-hobbs-where-apostle-paul-when-we-need-him.

2 opmerkingen:

 1. In de Bijbel staat duidelijk dat we niet moeten willen heersen over onze mannen, maar dan wel in het openbaar(ikor.14 vers 34). We zijn gelijkwaardig, maar moeten de eer wel bij onze echtgenoten laten liggen. Gods Woord heeft hierin gezag. En eerlijk gezegd, luister ik ook makkelijker naar een man dan een vrouw tijdens een preek, vanwege zijn stemgeluid. Neemt echter niet weg, dat we nooit iets mogen zeggen of schrijven volgens mij. Dat is afhankelijk van doelgroep, thema, omstandigheden e.d.. Maar we moeten wel oppassen, dat we onze mannen niet tekort doen! Natuurlijk mag je je pastor wel corrigeren. Je man ook! Maar doe het niet in het openbaar, dan verneder je hem. Geef hem eer in die zin. En doe het in liefde. Worden we beperkt? Nee, dat geloof ik niet. Alleen voeren wij ons geloof anders uit dan de man. Het is de emancipatie die maakt dat wij hetzelfde willen doen als de man... We groot willen zijn en op de voorgrond willen staan. Ik geloof dat we bij alles wat we zeggen, schrijven en spreken (in zulke grote dingen als jij benoemt in jouw blog) het eerst bij de HEERE moet neerleggen en in overleg met je man moet doen... En vóór alles: Luisteren naar wat de HEERE dus tegen je zegt... Elke keer weer. Want elke situatie is weer anders... Achter elke mannelijke ambtsdrager staat vaak een vrouw. En die vrouw heeft hij hard nodig om zijn ambt op een goede manier uit te kunnen oefenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je uitgebreide reactie Yvonne. je zegt mooie dingen. Ik denk er over na en misschien pak ik iets uit je reactie en schrijf daar een nieuwe blog over. Ik laat het je weten.

  BeantwoordenVerwijderen