Word jij ook weleens moedeloos van die perfecte christelijke tradwife-accounts?
Van die rustige Instagram-accounts met vrouwen in lange rokken of jurken, een hoofddoekje, zelfgebakken brood, bloemen op het aanrecht, een baby in een draagdoek, en telkens diezelfde serene sfeer. Vaak met zachte muziek op de achtergrond. O ja — en kruiden, zeepjes, en selfies met bemoedigende teksten.
Onder de foto's staan bijbelteksten. Spreuken 31, Titus 2, soms een Psalm. Het huis wordt neergezet als een veilige haven. De vrouw als dienstbaar en zacht. Haar roeping? Haar man eren, het huishouden runnen, kinderen opvoeden in liefde.
In het begin vond ik het mooi. Rustgevend, zelfs. Maar iets liet me toch niet los.
Wat er wél is — en wat er niet is
Ik begon het te onderzoeken. En hoe meer ik las, hoe leger het voelde. Er stond veel over hoe een vrouw hóórt te zijn. Structuur. Zachtheid. Gehoorzaamheid. Een roeping. Het klonk allemaal heel vroom maar ik miste iets.
Niet dat het on-Bijbels was — maar het voelde als een eenzijdige boodschap. Meer een vorm van moralisme dan geloofsleven. Woorden over vrouw-zijn, maar zonder het hart van het evangelie. Alsof vrouwelijkheid het doel is.
En dat raakte me. Omdat er wél over Jezus gesproken wordt, maar alleen als voorbeeld. Minder als Redder of degene die ons draagt, vergeeft, helpt. Ons "Alles.
De vrouw in het middelpunt
Ik bleef lezen: Nederlandse en Engelstalige accounts. Wat me opviel? Het draait in veel van die tradwife-accounts uiteindelijk toch vooral om de vrouw. Haar rust. Haar stijl. Haar stem. Haar huishouden. Haar houding. Haar denkwijze.
En dat is ironisch. Want deze beweging is vaak een reactie op het feminisme — dat óók de vrouw centraal zet. De één zegt: “Ik bepaal mijn plek.” De ander zegt: “Ik pas in het plaatje.” Maar in beide gevallen blijft de vrouw het middelpunt. Bij een christen zou er eigenlijk Iemand anders centraal moeten staan
Ik ontdekte dus een heleboel en dat deel ik hieronder:
🧼 Glimlach en pastelkleuren met een harde kern
Achter de bescheiden kleding en vriendelijke teksten zit vaak een strak model. De vrouw hoort thuis te blijven. Haar man te dienen. Haar kinderen zelf op te voeden. Punt. Studeren, buitenshuis werken, zelfzorg of kinderopvang? Dat is dan 'minder bijbels' — of zelfs verkeerd.
✝️ Bijbelse woorden, maar toch niet helemaal
Woorden als “onderdanig”, “op je plek”, of “een vrouw naar Gods hart” klinken bekend. Ze staan zelfs in de Bijbel. Maar in veel van deze accounts lijkt het hart van het evangelie verschoven. Gehoorzaamheid wordt het doel, niet de vrucht.
Jezus wordt genoemd als inspiratiebron — zelden als Redder. Niet als Degene die jou vergeeft, verandert, opraapt. Niet als Degene die je bij je naam roept. Die met je meegaat als je tot geloof gekomen bent.
Er is weinig sprake van een levende relatie. Van een dagelijkse wandel met Hem. Alleen richtlijnen. Vorm. Ingekaderde vroomheid.
Het evangelie begint niet met: Doe je plicht.
Het begint met: Kom tot MijGehoorzaamheid zonder relatie is vorm.
Maar gehoorzaamheid uit liefde is leven.
🖼️ Eenzijdige vrouwbeelden
De tradwife-versie van vrouw-zijn is smal. Jong, getrouwd, moeder, thuis, onderwerping, zelfvoorzienend. Haar hart klopt voor het huis, en voor de missie om dat huiselijk leven uit te dragen.
Maar waar is de ruimte voor anderen?
Voor alleenstaande vrouwen?
Voor vrouwen die rouwen, scheiden, worstelen?
Voor wie chronisch ziek is, of haar energie nodig heeft om simpelweg op te staan?
Jezus volgen gebeurt niet alleen in een opgeruimd huis. Niet alleen in lange jurken. Niet alleen met kinderen in zelfgenaaide kleertjes. Jezus ontmoette vrouwen op stoffige wegen, bij waterputten, in chaos en verdriet. Hij riep hen niet tot een rol — Hij riep hen tot Zichzelf.
Dat wil ik zeggen in deze blog. Bij Hem is ruimte. Voor vrouwen die thuis zijn. Voor vrouwen die buitenshuis werken. Voor wie rouwt. Voor wie struikelt. Voor wie zich klein voelt en niet in het plaatje past.
👉 Mis jij dat ook zo bij die accounts?
Volg jij tradwives op insta? Of spreekt zo’n leven je juist aan? Vergeet dan dit niet: Jezus roept je niet tot een rol. Hij roept je tot Zichzelf. Niet tot een ideaalbeeld, maar tot een levend geloof. Met alles wat je bent. Wie je bent. En dat is genoeg. Omdat Hij genoeg is.
“Kom tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven; neem mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en je zult rust vinden voor je ziel; want mijn juk is zacht en mijn last is licht.” Mat. 11:28-30
💬Wat kun je doen als tradwife-accounts je onzeker maken
1. Zie de vrouw achter het account.
Ze doet óók haar best. Wat jij ziet, is een gestylede momentopname — geen compleet leven. Iedereen laat zijn mooiste kant zien. Probeer aardig te blijven, maar wees wel eerlijk.
2. Bid voor haar.
Ze heeft net als jij Gods genade nodig. Vraag of Jezus zichtbaar mag zijn in haar leven. Ook op haar Insta-account — in liefde, in waarheid, in echtheid.
3. Zeg wat het met je doet.
Durf een DM te sturen. Gewoon: “Ik merk dat dit me een beetje moedeloos maakt.” Niet als aanval, maar als mens. Door je kwetsbaarheid kan ruimte ontstaan voor echte verbinding.
4. Pauzeer het account.
Als je down wordt en denkt: “Moet ik dit ook allemaal doen om een goede vrouw te zijn?” — dan is het tijd om afstand te nemen. Je hoeft niet alles en iedereen te volgen.
5. Kijk eerlijk naar je eigen account.
Niet: hoe netjes of mooi is het?
Maar: zien mensen iets van Gods liefde door jouw gewone, gebroken leven heen? Zien ze Jezus? Of alleen vorm?
PS: ik heb besloten om de christelijk "tradwive" accounts die ik als voorbeeld nam voor deze blog niet te delen.
Na het verschijnen van deze blog kreeg ik een paar vragen: wie bedoel je precies met die “tradwife”-accounts? Geen zorgen — ik doel niet op iemand uit Nederland. Je hoeft je schort niet af te doen. 😉
Mijn opmerkingen gaan over Engelstalige Instagramprofielen, waar vrouw-zijn wordt teruggebracht tot een stijl, een sfeer of een perfect plaatje — zonder dat het Leven met Christus werkelijk centraal staat. En dát is waar mijn zorg ligt.
---
👖 Volgende keer: de grote broekenvraag. Mag het
Ik ben heel dankbaar voor deze column...!
BeantwoordenVerwijderenIk volg wat van deze accounts maar kan het als 50 plusser nu gelukkig relativeren...😊 Maar ik vond jouw omschrijving heel leerzaam en raak! Bijvoorbeeld: gehoorzaamheid als plicht, terwijl het een vrucht (van het geloof) zou moeten zijn. Ik heb wél een periode gehad dat ik me vergeleek met zulke vrouwen/moeders. En ik verloor het altijd...
Je leest inderdaad vrijwel nooit over hun struikelen en afhankelijk zijn vam God. Heel dankbaar voor jouw column. Kun je deze niet op de één of andere manier openbaar zetten...??
Wat mooi om te lezen dat je het nu kunt relativeren — dat is echt een zegen van ouder worden, hè? 😊 En ja, dat stukje over gehoorzaamheid als vrucht (en niet als plicht) raakte mij ook diep toen ik het ging ontdekken. Deze blog staat trouwens op openbaar.
VerwijderenAls 60+ kan ik me helemaal vinden in je reactie !! Ook na ons huwelijk gestopt met werken , maar heb echt tijd nodig gehad om m’n ‘plekje ‘ te ontdekken en te vinden …. Het is gelukkig helemaal goedgekomen en toen de kinderen ‘groter’ ’ waren weer aan de slag gegaan in het onderwijs 😊
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je openheid — je bemoedigt er vast anderen mee. Of dat ze herkenning voelen in wat je zegt 🌷
VerwijderenIk geloof dat ik begin te begrijpen wat je bedoelt. Onzeker. Ja. Dat is het wel nu ik er over nadenk. Ik kan niet aan dat plaatje voldoen. Hoe ik ook mijn best doe. Ik vind het interessant, maar ik voel me ook vaak slecht daardoor. Bedankt voor je blog.
BeantwoordenVerwijderenJolanda! Dat gevoel van “ik kan hier nooit aan voldoen” — is precies wat ik hoopte bespreekbaar te maken. Omdat het vaak de uitwerking is van deze ideologie. En het feit dat je dit zo onder woorden kunt brengen, is zo goed. Jezus vraagt geen perfect plaatje van ons — Hij vraagt ons hart. Liefs van mij.
VerwijderenHoi aritha,
BeantwoordenVerwijderenAllereerst dankjewel voor je blog. Ik herken 't geen wat je zegt... Al vraag ik me wel af of we het moeten (be) (ver) oordelen. Ligt het probleem niet in het feit dat wij vrouwen onszelf vergelijken met anderen in plaatst van tevreden te zijn met de manier waarop God ons heb gemaakt? Omdat Jezus ons oproept om vooral niet te oordelen...omdat we uiteindelijk door ons eigen oordeel geoordeeld worden😬 ook denk ik dat wij die accounds en mensen niet kunnen veranderen, maar altijd bereid moeten zijn om onszelf te veranderen. Ik probeer de ander te vieren. God heeft ons verschillend gemaakt, de één met perfecte plaatjes en een mooi leven, de ander met meer struggles en chaos. Maar temidden van dat alles mogen we Gods licht verspreiden. Dat is niet altijd in evenwicht... Dat is niet altijd perfect, dat is soms wat eenzijdig omdat we doorschieten naar de andere kant... Maar laten we proberen onszelf niet te vergelijken, laten we onszelf uitdagen om onszelf te verbeteren en groeien in onze relatie met Christus en met elkaar. Gods zegen.
Hoi Clazien, dankjewel voor je mooie reactie — ik waardeer je milde toon en je verlangen om mensen niet te veroordelen. Daar sta ik helemaal achter.
VerwijderenIk volg geen van deze accounts, heb er namelijk niets mee; kende dus ook heel dit woord 'tradwive' niet; weer wat geleerd dus 😊
BeantwoordenVerwijderenVond het wel een mooi Blog om over te lezen, en vind het erg goed van je dat je de accounts die je als voorbeeld nam, niet hebt gedeeld.
Daarnaast spreekt de reactie van Clazien mij heel erg aan, vooral met het oog op het niet gaan vergelijken en dat God ons allemaal verschillend heeft gemaakt.
Moet daarbij zelf denken aan 'één lichaam, maar vele leden'.
Dankjewel voor je reactie! Mooi dat je de blog las, ook al kende je het woord nog niet. Je had ook kunnen stoppen. Ja, één lichaam vele leden.
VerwijderenIk ken deze accounts niet. Ik zou er geloof ik ook niks mee hebben omdat ik gevoelig ben voor een eenzijdig beeld van het leven in het algemeen en het geloofsleven in het bijzonder. Ik vind jou niet veroordelend trouwens. Je probeert mensen, die er onzeker van worden te bemoedigen. Jouw blog is ook een oproep tot openheid. Want geen enkel leven is kreukelvrij. Wanneer we open durven zijn ontstaat ruimte om verbinding met elkaar te maken.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor je mooie reactie. Wat je zegt over gevoelig zijn voor een eenzijdig beeld raakt me — juist daarom is openheid zo belangrijk. Geen leven is kreukelvrij (thanks voor dat woord), en juist als we open zijn daarover kunnen we elkaars hart zien. Lieve groetjes van mijn hier naar jou in het buurland.
VerwijderenWat goed geschreven zeg!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel! het was een hele klus en ik leerde er voor mezelf best veel van.
Verwijderen